Medier: Lidt tættere på ny aftale mellem Israel og Hamas

Det er ikke meget håndfast viden, der findes om forhandlingerne om våbenhvile og løsladelse af gidsler. Men flere medier har de seneste dage rapporteret om fremskridt i forhandlingerne og citeret kilder, der mener, at Israel og Hamas nærmer sig enighed om en ny midlertidig våbenhvile. Og i weekenden har en Hamas-delegation været i Cairo for at tale med de egyptiske mæglere.

Status har de seneste par uger været den, at Hamas kun ville løslade fem levende gidsler i en eventuel midlertidig våbenhvileaftale – terrorgruppen ville ellers kun gå med til en aftale, hvor Israel trækker sig helt ud af Gaza og afslutter krigen for til gengæld at få alle gidsler ud. Men det har Israel afvist, fordi man ikke vil risikere at Hamas fortsætter som magthaver i Gaza.

Israel har på den anden side krævet 11 levende gidsler i en midlertidig aftale.

Nu forlyder det altså, at parterne nærmer sig hinanden på det punkt. Det skriver blandt andet det saudiske medie Al-Arabiya. De skriver dog ikke, hvor mange levende gidsler der så vil være tale om, men andre medier nævner tallet ti. Angiveligt er det Netanyahus besøg i Det Hvide Hus for nylig, som har fået den israelske premierminister til at acceptere et mindre antal levende gidsler.

Disse gidsler vil angiveligt blive løsladt ad to omgange. Derudover skulle Hamas have indvilget i at give en sundhedsmæssig status på de resterende levende gidsler.

Det forlyder også, at USA – som en del af den midlertidige våbenhvileaftale – har sagt til Hamas, at de vil presse Israel til at deltage i forhandlinger om en afslutning på krigen.


På et banner i Jerusalem står der: "Dermer: 59 gidsler, eller du må gå af". Ron Dermer er en ledende person i det israelske forhandlingsteam. Af de 59 gidsler har Israel bekræftet, at 35 er døde. (Foto: Lone Borch Kristensen)

45 dages våbenhvile

Ifølge kilder, som The Times of Israel har talt med, vil Israel have en 45 dage lang våbenhvile, hvor det antal gidsler, parterne måtte blive enige om, løslades i løbet af de første 14 dage. Hamas har tidligere krævet, at løsladelserne skal foregå over hele våbenhvileperioden.

Dette element af aftalen kan meget vel være noget af det, som der endnu ikke er enighed om.

 

Egypten vil have Hamas demilitariseret

Den israelske avis Haaretz skriver, at Egypten har fremsat et forslag til en aftale, som blandt andet indebærer, at Hamas lægger sine våben (demilitariseres) under egyptisk opsyn.

Avisen skriver også, at alle tre mæglere – USA, Qatar og Egypten – arbejder på en aftale, som inkluderer en afslutning på krigen.

 

Det samlede billede

Det kan være svært at danne sig et overblik over forhandlingerne i den fase, de befinder sig i lige nu, fordi der er mange kilder, der fortæller om forskellige detaljer i en potentiel aftale.

Men hvis man skal samle lidt på og forsøge at danne sig et samlet billede, kunne det se nogenlunde sådan ud:

  • Israel og Hamas er relativt tæt på en aftale om midlertidig våbenhvile og løsladelse af et antal levende – og måske også døde – gidsler. Det mest sandsynlig er 10 levende gidsler over en periode på cirka halvanden måned.
  • Som en del af aftalen vil Israel løslade et antal palæstinensere fra israelske fængsler. De vil også tillade, at der igen kommer nødhjælp ind i Gaza.
  • En central del af aftalen er, at Israel skal forpligte sig på at forhandle om en afslutning på krigen. De nærmere betingelser for disse forhandlinger ved man ikke meget om. Men dette er et punkt, hvor det lader til, at Israel har rykket sig. Det store spørgsmål er dog, om Netanyahu reelt er åben over for af trække de israelske soldater helt ud af Gaza – og hvad der i så fald skal til.
  • Der tales om, at Hamas’ ledere ifm. en afslutning på krigen skal sende i eksil i andre lande. Dette punkt skulle ikke være en del af de nuværende forhandlinger. Men man kan godt forestille sig, at det vil være en del af forhandlingerne om en afslutning på krigen, som Israel altså skulle have indvilget i at deltage i på et senere tidspunkt.
  • USA ønsker angiveligt at have en aftale på plads inden udgangen af april.
  • Det store spørgsmål er stadig, om Israel og Hamas – når det kommer til stykket – kan blive enige om en betingelserne for en afslutning på krigen. Israel kræver Hamas fjernet helt som magtfaktor i Gaza. Vil Hamas nogensinde acceptere det krav?