Rapport: Medier svigter i rapportering om dødstal i Gaza
Efterhånden som krigen i Gaza er stilnet af, tales der også mindre om dødstallene. Men for nylig udkom en rapport udgivet af den britiske tænketank Henry Jackson Society samt Centre for New Middle East. Rapporten peger overordnet på to ting:
- For det første er der grund til kritik af den måde, mange store engelsksprogede medier har omtalt dødstallene på.
- For det andet er der mange eksempler på, at tallene fra Hamas er upålidelige, og rapporten udtrykker bekymring for, at tallene for de dræbte civile er overdrevet –med det formål at stille Israel i et dårligt lys.
I rapporten har forskerne analyseret 1.378 artikler fra otte store engelsksprogede medier (CNN, BBC, Reuters, AP, Washington Post, ABC, New York Times og The Guardian). De er udgivet i perioden februar til maj 2024.
Derudover har de kigget nøje på de tal, der er kommet fra Sundhedsministeriet i Gaza, som kontrolleres af Hamas. Og så har de kigget på tallene, som kommer fra de israelske myndigheder – det vil sige tal for, hvor mange Hamas-folk Israel mener at have dræbt (som længe har lydt på, at 17-20.000 Hamas-krigere er dræbt).
Læs rapporten - eller et resume
Her er nogle af rapportens konklusioner, når det gælder mediernes dækning:
- 84 procent af artiklerne undlod at nævne noget om forskellen på civile og kombattanter. Det svarer til den måde, Hamas formidler tal på, hvor der kun nævnes et samlet dødstal og altså ikke skelnes.
- Kun 5 procent af artiklerne nævnte dødstallene fra de israelske myndigheder. Til sammenligning blev der i hele 98 procent af artiklerne nævnt Hamas’ tal.
- I 19 procent af artiklerne blev Hamas’ tal videregivet uden en angivelse af, at tallet kom fra netop Hamas. Dermed gav de ifølge rapporten indtryk af, at det var et tal, der ikke var tvivl om – hvilket er forkert.
- I færre end 2 procent af artiklerne stod der, at tallene fra Hamas ikke kunne verificeres eller var kontroversielle. Til gengæld blev der sat spørgsmålstegn ved de israelske tal i halvdelen af de få tilfælde, hvor de overhovedet blev nævnt.
Her er nogle af konklusionerne, når det gælder troværdigheden af Hamas’ tal
Rapporten udtrykker stor bekymring for, at tallene fra Hamas er overdrevne. Det skyldes blandt andet, at tallene ifølge rapporten omfatter:
- Personer, der er døde af naturlige årsager i perioden (cirka 5000 ifølge rapporten)
- Et antal personer, der døde før krigen
- Personer, som er blevet dræbt af Hamas (fx ifm. mislykkede raketaffyringer)
Derudover giver rapporten en række eksempler på fejl i Hamas data, fx:
- En 22-årig mand var registreret som 4-årig
- En 31-årig mand var registreret som en 1-årig.
- Flere mænd var registreret som kvinder
Fejl som disse gør, at mange har fået den opfattelse, at antallet af dræbte kvinder og børn var langt højere, end det er tilfældet.
Endelig fastslår rapporten også, at reglerne for krig ikke siger, at civile ikke må blive dræbt. De siger derimod, at parterne skal gøre, hvad de kan for at forhindre civile tab.
Rapporten slår også fast, at selvom tallene er overdrevne, så ændrer det ikke på det forhold, at rigtig mange civile er blevet dræbt, og at situationen for befolkningen i Gaza er dybt forfærdelig.