»Vi kan kun få gidslerne hjem ved at afslutte krigen«

Da israelske soldater i midten af oktober dræbte Hamas’ øverste leder, Yahya Sinwar, håbede mange, at det ville føre til et gennembrud i forhandlingerne om våbenhvile og løsladelse af de 101 gidsler i Gaza.

Sinwar havde nemlig ry for at være den i Hamas’ lederskab, der var mindst villig til at indgå en aftale. Hamas har afvist flere aftaleforslag fremsat af USA.
Indtil videre tyder det dog ikke på, at hans død medfører et gennembrud. Den tilbageværende Hamas-ledelse, som primært befinder sig uden for Gaza – med Khaled Mashaal i spidsen – lader til at stå fast på kravet om, at Israel skal trække alle soldater ud af Gaza og tillade den tilbageværende del af Hamas at overleve, så de kan genopbygge organisationen.
Det krav afvises stadig i den israelske regering, hvor et af de erklærede krigsmål er netop at bekæmpe Hamas og sørge for, at terrororganisationen ikke i fremtiden vil udgøre en trussel mod Israel. Og forhindre, at Hamas igen kan udføre et angreb i stil med det, de udførte 7. oktober.

 

Israel står med et svært valg

Søndag aften mødte premierminister Benjamin Netanyahu med de forskellige chefer fra sikkerhedssystemet. Blandt andet hærchef Herzi Halevi, Shin Bet-chef Ronen Bar og Mossad-chef David Barnea.

Der er ikke kommet nogen officielle udmeldinger fra mødet. Men flere israelske medier skriver, at chefernes budskab til Netanyahu var, at man kun kan få gidslerne løsladt, hvis man afslutter krigen helt. At man har formået at bekæmpe Hamas, så den nu angiveligt kun fungerer som en guerilla-gruppe, har altså ikke givet det resultat, at man kan presse Hamas til at løslade gidslerne for en mindre betaling. En del af problemet her er måske, at størstedelen af Hamas-ledelsen ikke selv bor i Gaza og derfor ikke selv mærker konsekvenserne af den lange krig. Det gør Gazas befolkning derimod.

Israelske Kanal 13 har sagt, at David Barnea på mødet ville præsentere nye muligheder for at nå en aftale. Men der blev ikke afsløret nogen detaljer om, hvad disse muligheder skulle indeholde. For nylig har der ellers været snak om mere kortvarige våbenhviler med løsladelse af et mindre antal gidsler, men også det har Hamas afvist.
Det er næppe sandsynligt, at Netanyahu er lydhør over for ideen om at trække Israel helt ud af Gaza på nuværende tidspunkt. For nylig fyrede han sin (nu tidligere) forsvarsminister, Yoav Gallant. En af grundene til fyringen var, at Gallant mente, at Israel burde trække sig helt ud for at få gidslerne løsladt.
Men de nationalreligiøse støttepartier i regeringen er dybt imod en afslutning på krigen. De vil tværtimod gøre Israels tilstedeværelse i Gaza permanent.

 

Hamas-ledere smidt ud af Qatar

En ny udvikling er, at USA for et par uger siden bad Qatar om at smide de Hamas-ledere ud, som ellers har opholdt sig i landet længe og nydt et liv i luksus. Og i sidste uge skete det så. Hamaslederne er nu flyttet til Tyrkiet, hvor Erdogan har taget imod dem.

Samtidig har Qatar sagt, at de indtil videre trækker sig som mægler i forhandlingerne. Det er uvist, hvad dette måtte betyde for chancerne for en aftale. Men det kunne tyde på, at Israel og USA har indset, at det kræver et pres på Hamaslederne uden for Gaza. De bliver nødt til at mærke nogle personlige konsekvenser ved at stille de store krav, de gør.
Når man ser overordnet på gidselsituationen er der ikke stor optimisme at spore. De pårørende og den bevægelse, der kæmper for gidslerne, gennemfører stadig demonstrationer. Mandag var der en demonstration uden for Netanyahus hus i Jerusalem. Her lød budskabet, at gidslerne ikke vil kunne klare endnu en vinter i Gazas tunneller, og at behovet for en aftale nu og her er stort.

En ny meningsmåling viser, at 69 procent af Israels befolkning støtter en aftale, der afslutter krigen. 20 procent foretrækker, at krigen fortsætter.

 

Afsløring af Hamas-tortur

For nylig offentliggjorde Israel en 45 minutter lang video af overvågningsmateriale, som de har fundet under krigen i Gaza. Videoen er en lang og brutal visning af, at Hamas torturerer palæstinensere i Gaza. Det har længe været kendt, at Hamas har tortureret palæstinensere, som de mistænker for at samarbejde med Israel – eller blot for at være modstandere af Hamas.

Videoerne viser personer, der bliver placeret i forskellige smertefulde stresspositioner, mens de bliver afhørt. De bliver eksempelvis lænket fast til loftet med hovedet nedad. Nogle bliver slået på fodsålerne.
Siden krigens start har Gaza stort set været lukket for journalister udefra. For nylig kunne israelske Kanal 12 bringe et klip, hvor den israelske journalist Ohad Hemo taler med nogle af de civile i Gaza. De udtrykte stor vrede mod Hamas. »Jeg var glad, da I dræbte Sinwar, som dræbte vores børn« råber en kvinde. »De (Hamas) bragte nakba (katastrofen) over os, må Gud bringe nakba over dem,« siger en dreng.