Wikipedia er blevet mere anti-israelsk

Det er ingen hemmelighed, at der sideløbende med krigen i Israel, Gaza og Libanon foregår en heftig informationskrig.

Denne krig foregår blandt andet på Wikipedia, som er et stort online leksikon. Især på den arabiske udgave af Wikipedia er der siden terrorangrebet 7. oktober blevet ændret i mange opslag. Ændringer, der har det tilfælles, at de promoverer den palæstinensiske fortælling om konflikten og historien. Det har i mange tilfælde ført til løgn og forvrængning af sandheden. Det skriver blandt andet Jerusalem Post, som selv har fundet flere problematiske Wiki-opslag. Ikke kun arabiske, men også engelske.

Avisen skriver, at der ud over selve misinformationen også er det problem, at Wikipedias øverste organ, Wikipedia Foundation, lader til ikke at ville gøre noget ved problemet. Heller ikke selvom Wikipedia påstår at være neutral.

 

Sort banner og palæstinensisk flag

Når man går ind på forsiden af den arabiske Wiki-side, er man ikke i tvivl om, hvor sympatien ligger. Rundt om Wikipedias logo er der et palæstinensisk flag. Og siden kort efter 7. oktober 2023 har der på hvert opslag været et sort banner med teksten: »I solidaritet med det palæstinensiske folks rettigheder, nej til folkemord i Gaza, nej til drab på civile, nej til at gå efter skoler og hospitaler (…)«. Dette står altså øverst på alle artikler – også dem, der intet har at gøre med konflikten.

Shira Gutgold, som ifølge Jerusalem Post er uafhængig forsker i arabisk Wikipedia, er dette et eksempel på, at den øverste ledelse ikke har skredet ind og sikret neutralitet. Ledelsen kunne nemlig let have fjernet det palæstinensiske flag og banneret, men har valgt ikke at gøre det.

Påstanden om, at Israel begår folkemord i Gaza, er netop blot en påstand. Israel er ikke dømt for folkemord, men er anklaget ved Den Internationale Domstol af Sydafrika. Domstolen har dog ikke så meget som antydet, at Israel er skyldig.

 

Masser af eksempler

Her er en række af de mange eksempler på misinformation og antiisraelsk bias på arabisk Wikipedia:

»Bosættere« og »besættelseshær«

Shira Gutgold fortæller til Jerusalem Post, at mange ændringer handler om de termer, der bruges. For eksempel er IDF (Israels hær) mange steder ændret til »besættelseshæren«. Og civilie israelere bliver ofte refereret til som »bosættere« - også selvom de bor i Israel og ikke i bosættelserne på Vestbredden.

 

Er Zions Vises Protokoller ægte?

Opslaget om det antisemitiske værk Zions Vises Protokoller er endnu et eksempel. Der er tale om et skrift, som den russiske efterretningstjeneste stod bag i slutningen af 1800-tallet, men som blev fremstillet, som om det var skrevet af jøder, der ville overtage verdensherredømmet. Dokumentet skulle afsløre denne påståede sammensværgelse. Men i virkeligheden var det altså et forsøg på at sprede løgn om jøder, hvilket kunne retfærdiggøre jødeforfølgelse.

Spørger man den arabiske Wiki-side, kan det dog ikke afvises, at Zions Vises Protokoller rent faktisk var et skrift udarbejdet af jøder, som ville overtage verdensherredømmet. På opslaget står der nemlig, at bogen er »et lækket dokument, hvis ægthed der er tvivl om. Nogle siger, det er et ægte dokument, mens andre siger, at det er falsk«.

Ordet »lækket« mere end antyder, at dokumentet skulle være ægte. For når man »lækker« noget, handler det som regel om noget, der egentlig skulle holdes hemmeligt. Hvilket jo kun er tilfældet, hvis dem, der »siger, det er et ægte dokument«, har ret.

 

Bruger Hamas’ betegnelse for 7. oktober

Vil man læse om Hamas’ terrorangreb på Israel 7. oktober, kan man også det på arabiske Wikipedia.

Overskriften, der bruges på opslaget, lyder dog (oversat til engelsk) »Operation Al Aqsa Flood«, som er Hamas’ betegnelse for deres angreb, hvor de dræbte cirka 1200 israelere – de fleste civile.

Opslaget påstår, at det giver »kontekst« til angrebet, og ifølge Jerusalem Post retfærdiggør opslaget angrebet. De kibbutzer, der blev angrebet, kaldes »bosættelser«.

 

Afviser »israelsk propaganda«

Man kan også finde et opslag, der handler om »israelsk propaganda i forbindelse med Al Aqsa Flood-operationen«. Her afvises for eksempel flere af historierne om voldtægt begået af Hamas 7. oktober.

 

Mange forsøger at implementere antiisraelsk bias

Men den anti-israelske agenda findes ikke blot på de arabiske sider.

Den seneste tid har der angiveligt været en ret omfattende tendens, hvor brugere på Wikipedia har redigeret opslag, så de er blevet mere anti-israelske. Også på engelske Wikipedia-sider.

Et eksempel på det er opslaget »Zionism«, som for nylig er redigeret til en langt mere anti-israelsk version.

Tidligere stod der, at zionisme er »en nationalistisk bevægelse, som brød frem i det 19. århundrede for at skabe støtte til etableringen af et hjemland for det jødiske folk i Palæstina (…)«.

Nu står der, at zionisme er »en etnokulturel nationalistisk bevægelse, som brød frem i Europa sidst i det 19. århundrede og stræbte efter etableringen af en jødisk stat gennem koloniseringen af et land uden for Europa«. Ordet »kolonisering« går igen flere steder i teksten.

På X påpeger brugeren »WikiBias«, hvordan ændringen er et eksempel på, at »et antizionistisk narrativ baseret på manipulation og misinformation« i højere og højere grad findes på Wikipedia.

Ashley Rindsberg, som har været med til at påvise den bekymrende udvikling på det kendte internetleksikon, fortæller til Jerusalem Post, at der siden Hamas’ terrorangreb er kommet meget mere antiisraelsk indhold på Wikipedia.

Han nævner for eksempel siden »Zionism as settler colonialism«. Siden er ganske vist oprettet i 2022, altså før terrorangrebet.

I det hele taget lader det til, at det i høj grad er zionismen, som i højere og højere grad bliver delegitimeret. På den danske Wiki-side kan man læse, at zionismen tager »udgangspunkt i, at det jødiske folk (…) har ret til at leve i hele eller dele af det historiske landområde som består af Judæa, Samaria, Galilæa, med hovedvægt på Jerusalem, som har været hovedstad for det jødiske land og folk siden kong Davids tid«.